Cancerul mamar la barbati exista si ucide

Artcole pretty

By

Dupa ce am vizionat cu greu o serie de fotografii nu am putut sa ma abtin sa nu scriu despre. Ma refer la Scar Project. David Jay a creat online o galerie de imagini. Aceasta surprinde urmele pe care cancerul la san il lasa femeilor si barbatilor suferinde.

Imaginile m-au impresionat si m-au facut sa ma gandesc ce inseamna sa traiesti cu o asa povara. Inimaginabil. Ca si in cazul femeilor, cancerul mamar la barbati apare atunci cand, la nivelul sanului, celulele sufera modificari canceroase. Alimentate de hormoni, celule se inmultesc. Nu este clar de ce unii barbati prezinta cancer de san in timp ce majoritatea nu.

Factorii de risc includ un istoric familial de cancer mamar, mutatii genetice mostenite, expunerea la radiatii sau la anumite substante chimice ori caldura intensa. Obezitatea, bolile de ficat sau alcoolismul sunt si ele pe lista. Aceste conditii pot influenta la nivel hormonal, insa barbatii care dezvolta acest tip de cancer nu prezinta preponderent acesti factori.

Mai putin de 1 la suta din cazurile de cancer de san sunt diagnosticate la barbati. Asta se traduce la un numar de de 2.400 de cazuri pe an. Fotografiile barbatilor cu cancer de san sunt,  desigur, mai putin socante decât cele ale femeilor. Portretele oamenilor prezentate in proiect prezinta ravagiile fizice sau spirituale lasate de cancer, cat si vulnerabilitatea pacientilor, indiferent de sex.

Includ in aceasta postare un link spre Sfatul Medicului care trateaza problema mai in amanunt. Ideea este ca eu nu stiam ca barbatii pot avea cancer mamar, insa constientizarea ca asa exista te poate ucide nu are cum sa-mi strice.

Leave a Reply