Ce inseamna Black Friday 2014?

Artcole pretty

By

Imi iau simtul critic cu mine si voi derula un mini-proiect in legatura cu Black Friday 2014 in Romania. Pe scurt: voi sta cu ochii pe preturile anumitor produse in luna septembrie – octombrie – noiembrie si voi decide daca toata nebunia din ultimii ani legata de Black Friday Romania isi are vreun rost. Mereu au fost multe pareri si dezbateri, iar majoritatea a fost negativa. Zic sa aflam impreuna adevarul despre Black Friday 2014.

Sa incep cu inceputul. Ce inseamna Black Friday? Ziua de vineri de dupa Ziua Recunostiintei celebrata de Statele Unite ale Americii sau cea de-a patra zi de vineri din luna noiembrie reprezinta Black Friday, cat si inceputul sezonului de cumparaturi de Craciun. Numele zilei de Black Friday isi are originea in Philadelphia pentru a descrie imbulzeaza foarte mare si traficul de cosmar ce urmau a doua zi dupa Ziua Recunostiintei, aceasta fiind semnificatia initiala a acestei denumiri. Utilizarea intr-un sens mai larg a venit prin 1975 cand comerciantii cu amanuntul care cunosteau pierderi in perioada ianuarie – noiembrie au avut incasari spectaculoase, pe pluº in perioada urmatoarea datorita apropierii sezonului de cumparaturi de Craciun, iar Black Friday reprezenta inceputul acestei perioade favorabila marilor lanturi de magazine si nu numai. De exemplu, Wallmarþ un gigant pe piata americana fiind cea mai mare companie din domeniul comertului cu amãnuntul la nivel mondial si cea mai mare companie din lume, avea un profit net de 14 miliarde de dolari pana in perioada de Black Friday, iar dupa aceasta data profitul net al companiei urca, pana in finele anului, la 19 miliarde de dolari.
Black Friday 2014 Romania
Mass-media a descris a doua zi de dupa Ziua Recunostintei ca fiind cea mai aglomeratã zi de cumpãrãturi din an. În perioada 1993 – 2001, de exemplu, Black Friday ocupa locul al cincilea in top 10 cele mai aglomerate zile de cumpãrãturi, ultima sâmbãtã de dinainte de Crãciun luand, de obicei, primul loc. În 2003, însã, Black Friday a fost cea mai aglomeratã zi de cumpãrãturi din an si si-a pãstrat aceastã pozitie în fiecare an, exceptie fiind anul 2004 când s-a clasat pe locul al doilea.

In 2013, Black Friday a adunat in jur de 249 de milioane de cumpărători in SUA, iar in asteptarea acestora, marile lanturi de magazine deschid magazinele foarte devreme, ofera diferite reduceri substantiale si fac pe dracu in patru pentru a atrage cat mai multi oameni sa le treaca pragurile in aceasta zi, care desi nu este sarbatoare, este un eveniment in sine.

In ultimii ani, conceptul de Black Friday a venit si in Romania, iar in anul 2013, potrivit estimãrilor facute de Ziarul Financiar, vânzãrile au depãsit în cele trei zile de reduceri peste 50 milioane de euro, respectiv 10% din cifra de afaceri a companiilor pe parcursul unui an. Sute de mii de produse au fost vândute vineri în magazinele Altex, Domo si Flanco, principalii retaileri offline de electro-IT de pe piaþa localã. Desi Black Friday 2013 a continuat pe parcursul întregului weekend – si unii jucãtori au decis sã îl prelungeascã si în sãptãmânã urmatoare – cea mai mare parte a vânzãrilor, peste 50%, au fost realizate în prima zi. Totodata, numarul cumparatorilor romani pentru Black Friday 2013 a crescut cu 40% fata de anul precedent.

Anul acesta, Black Friday 2014 are loc pe data de 28 noiembrie 2014. Mergand pe modelul de anul trecuþ aceasta data este pentru Romania doar o data de referinta deoarece se practica anuntarea reducerilor de Black Friday chiar cu o saptamana inainte de Black Friday sau prelungirea acestora cu multe peste aceasta data.

Dupa acest mic intro despre Black Friday 2014, eu o sa nominalizez cateva produse pe care le voi urmari in perioada urmatoare pe principalele site-uri de electro-IT. Ca sa imi fie mai usor, o sa aleg cateva produse castigatoare la EISA Awards 2014-2015. European Imaging and Sound Association (EISA) este o colaborare între diferite reviste multimedia, care oferã teste pentru diferite camere video, echipament audio, telefoane mobile, etc. Organizatia a fost înfiintatã în 1982, iar in fiecare acestia ofera publicitatii premiile EISA ce aduc in fata cel mai bun smartphone, videocam, etc. al anului.

Sper sa reușesc sa intocmesc si un mic wishlist personal pentru data de 28 noiembrie.

Leave a Reply